Feminerva

FeMinerva, Kampüs Cadıları’ndan bir grup kadının bir araya gelerek Türkiye’de kadın mücadelesinin sesini yükseltmek, feminist teorinin ayrıntılarında derinleşmek, söyleyecek sözü olan kadınların kalemi kağıdı olabilmek, eylemleri, sokakta kazanılan deneyimleri, hareketin önemli tartışmalarını bir araya toplayıp kayıtlara geçirebilmek için başlattığı bir dergi faaliyetidir. Adını sosyal medya üzerinden yaptığı bir çalışmada takipçileri aracılığıyla keşfetmiştir. Minerva (Athena) (Etrüskçe: Menrva), Etrüsk mitolojisindeki hikmet, akıl, savaş, sanat, okul ve ticaret tanrıçasıdır. Tüm bu alanların kadınlardan çalınıp erkeklerce kontrol altına alınması karşısında ona yeniden ve başka bir kadınca anlam katmak için başına Feminizmin “FE” si getirilerek “FeMinerva” ismi türetilmiştir.

İlk sayısını 2017 Haziran ayında basılı halde çıkaran dergi, 2016 yılında yükselen ve bütün dünyaya yayılmış olan kadın özgürlük isyanının tam ortasına doğmuştur.  Bir taraftan tüm dünyada palazlanmış erkek egemenliği, neoliberal-muhafazakâr politikalar ve bunların örgütlü, güçlü kurumları, yapıları; öbür tarafta kadın dayanışmasını güçlendiren, sözleri kuvvetlendirip politikayı derinleştiren, her koşulda sürekli hareket eden, enternasyonal bir zemine sıçramış kadın özgürlük mücadelesi, derginin çıkış noktasında yapılan tartışmaların iki ana hattına işaret ediyor. FeMinerva Dergi, hem derinleşen ve kapitalizmle giderek bütünleşen bir ilişki kuran erkek egemenliğini/ataerkiyi ve onun örgütlediği sorunları teşhir ediyor hem de böylesi bir yapının karşısında direnen, örgütlenen, dayanışmayla güçlenen, susmayan, ısrar eden ve hayatlarına sahip çıkan kadınların mücadelesini anlatma, yayma, büyütme derdi güdüyor.

İlk altı sayısını 3-4 ayda bir basılı yayın olarak çıkaran dergi, pandemi koşulları nedeniyle ve yeni dönemi karşılayabilmek adına yedinci sayıdan itibaren yayın hayatına online devam etmektedir. Fakat derginin bundan sonraki süreçte, tüm koşullar sağlandığı zaman basılı ve online olarak iki biçimde devam etmesi hedeflenmektedir.

Derginin hazırlanma süreci, sürekli genişleyen ve değişen sayıda kadının kendi durduğu yerden verdiği destekle, fakat sabit işbölümleriyle, gönüllü 7-8 kişilik yayın ekibinin haftada veya iki haftada bir düzenli toplantılarıyla organize ediliyor. Bu toplantılar genellikle içerik ve tema tartışmaları, yazar ve tasarımcı arayışları etrafında şekilleniyor. Yazmak isteyen her kadına yeni sayının hazırlanış sürecinde çağrı yapan FeMinerva Dergi, belirli kurallar çerçevesinde, editörler tarafından içerik onayından geçmiş tüm yazıları yayınlıyor. Bunun dışında feminist çevrelerden ve kadın örgütlenmelerinden, akademisyenlerden, edebiyatçılardan, sanat çevrelerinden, sadece belirli bir alana odaklı çalışma yapan derneklerden yazarlarla birebir görüşmeler yaparak yazar ağını genişletiyor.

Dergi içerik olarak, kadınların koparılmak istendiği, cinsiyet rolleri ile ayrıştırılmak istenen alanlara, yani kadınların var olduğu ve var olabileceği her alana dair yazmanın önünü açan bir mecraya dönüşmüştür. Belirli başlıklar altında şekillenen dergi içeriğine kadına ait mümkün olan her şeyi sığdırmak mümkün.

Bellek, Cadı Kazanı, Hemhal, Dosya, Heybe, Benim Feminizmim, Otlarla Fısıldaşan Kadınlar, Kabuk, Gökkuşağından Taşanlar, Dayanışmanın Mor Hali gibi belirli başlıklarla basılı çıkan dergi; Cadı Kazanı, Hemhal, Bellek, Benim Feminizmim ve Heybe ile online devam ediyor.

Hemhal; bazen bir kişinin hikayesine bazen bir gündemin içeriğine bazen bir müziğe, filme dair, güncele, tarihe, örgütlenmeye ya da feminist perspektife dair birlikte oturup dertleşilen, paylaşılan ve paylaştıkça çoğaltan-güçlendiren, tartışılan; röportaj denemeyecek kadar hemhal olan bir başlık. Cadı Kazanı; ev içi emekten ücretli çalışma alanlarına, eğitimden sanata, spordan sağlığa, tarihten edebiyata, güncel politikadan tarihsel dönümlere kadınların olduğu her yerden yazıların toplandığı başlık. Bellek; hatırlamanın en güçlü duruşlardan olduğunu, hele de bütün bir tarihi erkek egemenliğinin yoğun çabaları ile yok edilmiş kadınlar için hafızanın olmazsa olmaz olduğunu savunan derginin en önemsediği başlıklardan biri. Bu başlık altında çoğunlukla tarihten gelen kadın isyanlarına ve direnişlerine odaklanılıyor. Dosya, konusu her sayıda değişen ve o konu etrafında derinleşilen, kadın özgürlük mücadelesinin temel tartışmalarına bir ışık da oradan tutulan, içinden çıkılamayan ama yazdıkça ferahlatan bir bölüm. Benim Feminizmim; feminizmle nasıl tanışıldığının, kadınların yollarının onunla nerede kesiştiğinin, nelerle çarpışıldığının bir kez daha tüm kadınlarla paylaşıldığı, birebir verilen mücadelelerin de ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir başlık. Heybe; bir çekmece, feminist bir sandık gibi… Dantel falan da çıkar belki içinden; hikayeler de, öneriler de, danslar ya da kitaplar da. Bu bölümde heybeden her türlü şey çıkabilir.

FeMinerva Dergi ve yayın ekibi derginin yanında, kadın özgürlük mücadelesinin ana temaları ve güncel gelişmeleri, feminist ideolojinin belirli tarihsel ve güncel gündemleri üzerinden tartışma oturumları düzenlemeyi hedefliyor. İlk oturumunu Türkiye kadın hareketinin dergi deneyimleri üzerinden gerçekleştiren kadınlar, bu oturumda Amargi Dergi editörleri ile deneyimlerin paylaşıldığı ve aktarıldığı oldukça keyifli ve bütün kadınlara açık bir çalışma gerçekleştirmişlerdi. Siz de FeMinerva’ya ulaşmak isterseniz http://feminerva.com/ sitesini ziyaret edebilir veya feminervadergi@gmail.com  adresine yazabilirsiniz.

 

 

Yayınlanma Tarihi: 01.11.2021

 

Leave a Reply