Kadınİşçi

Kadın İşçi, aralarında sendikacı, akademisyen, gazeteci, hemşire, öğrenci, öğretmen, fabrika işçisi ve STK işçisi kadınların olduğu bir grup bağımsız feminist tarafından kurulan haftalık dijital bir yayındır. “Her yerde her türlü emek hallerimiz için” sloganıyla 17 Kasım 2020’de yayın hayatına başlayan Kadın İşçi, sloganda da belirtildiği gibi kadınların ücretli ücretsiz emeğine odaklanır. Kadınların ücretli emeği, işyerlerinde karşılaştıkları ihlaller merkezi tartışma alanıdır. Kadın İşçi internet üzerinden (https://www.kadinisci.org/ ) yayın yapmakta ve her hafta salı günü güncellenmektedir. Kadın İşçi, aynı zamanda 2021 yılında Kadın İşçi Dayanışma Derneği olarak tescillenmiş yasal bir sivil toplum örgütü olarak faaliyet yürütmektedir.

Kadın İşçi, ülkenin ve dünyanın dört bir yanından kadın işçilerin sesini, sözünü taşıdığı haftalık dergi ile ücretli-ücretsiz kadın emeğine değer ve görünürlük kazandırmayı, bu alanda hak haberciliği yapmayı, politika üretmeyi, kadın eylem ve direnişlerine güç vermeyi, kısacası kadın emeği alanında eylemci bir feminist platform oluşturmayı amaçlar. Ücretli, ücretsiz emek alanına giren her konuda –ekonomik, sosyal, kültürel, hukuki vb.- feminist bir bakış açısıyla kadın gazeteciliği yaparak kadın işçilere ulaşmayı ve kadın emeği alanında gözden kaçan, görünmez kılınan ve yeterince gündeme getirilmeyen sorunları görünür kılmayı hedefler. Bu alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için uğraşır.

Dergide bugüne dek yayımlanan çok sayıda haber, yazı ve analizle kadınların çalışma alanlarında karşılaştığı cinsiyetçi iş bölümü, ücret eşitsizliği, şiddet, işsizlik, güvencesizlik, kadın işçi sağlığı ve iş güvenliği, ev içi emek, erkek egemen sendikalar gibi pek çok yakıcı sorun gündeme getirilmiştir. Bu sorunlara karşı hak temelli mücadeleyi ve kadın dayanışmasını büyütmek için kadın işçilerin deneyimlerinin kaydı tutulmaya çalışılmıştır.

Kadın İşçi’nin emek alanında feminist politika üretmek ve bu politikaları yaygınlaştırmak amacıyla sürdürdüğü yayıncılık faaliyeti, dijital dergiyle de sınırlı değildir. Örgüt, 2021 yılında yedi farklı içerikten oluşan Mor Seri kitapçıklarını yayımlamıştır. Bu kitapçıklarda toplumsal cinsiyet, cinsiyetçilik, işyerlerinde kadına yönelik şiddet, mobbing, işçi sağlığı iş güvenliği, kadın işçi hakları ve cinsiyetçilikten arındırılmış toplu sözleşme konuları ele alınmıştır. Kitapçıkların eğitimler için kaynak materyal olması, kadın işçiler için kılavuz niteliği taşıması hedeflenmiştir.

Bunun yanında Kadın İşçi, farklı işkollarından kadın işçiler ile atölye ve eğitim çalışmaları da yapmaktadır. Sendikalar, kadın örgütleri ve feminist hareket ile iş birliği yaparak, kadın emeği alanında önemli gündem başlıklarına dair kampanya, dayanışma eylemi, panel, forum, konferans vb. etkinlikler düzenlemek, örgütün faaliyetleri arasındadır.

Öte yandan 2021 yılında kurulan Kadın İşçi Danışma Hattı kadın işçilerin yasal hakları, işyerinde ayrımcılık ve taciz, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili soruları telefonda yanıtlamak için haftada bir gün işçilere aktif destek sunmaktadır. Yeterli geliri olmayan kadınların yasal haklarını ararken karşılaştıkları güçlükler göz önünde bulundurularak başlatılan bu gönüllü çalışma, işçilerin bilgiye ulaşımını sağlarken hak arayışlarına çözüm üretmektedir. Her çarşamba saat 12.00-21.00 saatleri arasında hizmet veren Hukuk Danışma Hattı’ndan destek almak için 0538 785 83 02 numaralı telefondan Av. Hatice Tuğba Yılmaz’a ulaşabilirsiniz.

Kadın İşçi, kadın emeği alanında haklarını arayan, sesini duyurmak, deneyimini paylaşmak isteyen tüm kadınlara açıktır. Kadın İşçi’ye kadiniscihaber@gmail.com adresinden, 0216 348 34 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

 

Yayınlanma Tarihi: 10.01.2023

Leave a Reply