Güldünya Kolektifi

“Dünyanın her yerinde, senin gibi, çalışan, seven, öfkelenen, mücadele eden kadınlar, arkadaşların var. Onların kaleminden kitaplar… Yalnız olmadığını hatırlamak için!”

Bu sözlerle yola çıkan Güldünya Yayınları, 2014 yılında bir kısmı daha önce Kadınlara Mahsus Gazete Pazartesi’de tanışmış, bir kısmı yayıncılık alanında çalışmış bir grup feminist tarafından, Kadın Kültür ve İletişim Vakfı bünyesinde kuruldu.  

Yayınevi adını, 2004 yılında iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yine ağabeyleri tarafından öldürülen Güldünya Tören’den alıyor.

Güldünya Yayınları, feminist teori ve politika kitaplarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadın hareketi ve farklı feminist örgütlenme deneyimleri, kadın biyografileri ve tanıklık derlemeleri, kadın edebiyatçıların eserleri ve kadın sanatçılar tarafından ya da bilim kadınları hakkında yazılmış kitapları yayınlıyor, küresel güney ve küresel doğuda kaleme alınmış çalışmalara ağırlık veriyor. Güldünya ayrıca çocuk, genç ve yetişkin okurlara yönelik kitaplar ve feminist masallar da yayınlıyor. 

Türkiye’de feminist yayıncılık Güldünya ile başlamadı, Feminist, Kaktüs, Kadınlara Mahsus Gazete Pazartesi gibi dergiler, ikinci dalga feminist hareketin ilk kurumu Kadın Çevresi Yayınları ya da Ayizi Yayınevi gibi deneyimler var. Bunun dışında feminist olmayan ama feminist kitaplar yayınlayan pek çok yayınevi de bulunuyor. Güldünya Yayınları kendisini bu deneyimlerin bir parçası olarak görüyor. 

Bununla birlikte feminist yayıncılıkta da kendini gösteren akademik trendlerin ve dünyaya küresel batıdan bakma eğilimlerinin dışında bir yayın çizgisine duyulan ihtiyaç yeni bir yayınevi kurmanın temeli oldu.  

Güldünya Yayınları yüzünü Filistin’den, Lübnan’dan, Mısır’dan Sri Lanka ve Hindistan’a küresel doğu ve küresel güneydeki feminist örgütlenme pratiklerine ve kadınların kaleminden özgürlükçü edebiyat örneklerine dönmek istedi. Bunun dışında feminizmi kuramdan ibaret, kuramı da akademi ile sınırlı görmedi. Pek çok yayınevi tarafından basılan akademik feminist metinlerin dışında, kadınların kadınlar için yazdığı ve gündelik pratiklerine ilişkin kitapların feminist literatüre dahil olduğuna inandı. 

Güldünya Yayınları, mümkün olan her durumda kadınlarla çalışıyor, çeviri, redaksiyon gibi işlerin karşılığında Çev-Bir’in önerdiği standartlarda ödeme yapıyor, gönüllülük adı altında karşılıksız emeğe başvurmuyor, emekçileri part-time çalışan kadınlardan oluşuyor. 

Yayınevinin internet sitesi: https://guldunyayayinlari.com/

 

 

Yayınlanma Tarihi: 30.05.2021

 

Leave a Reply