Fe Hali

Fe Hâli, yolu farklı zamanlarda Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları yüksek lisans ya da doktora programlarından geçmiş olan sekiz kadının kurmuş olduğu bir internet sitesidir. 2021 yılı Haziran ayında yayın hayatına başlamış olan sitenin ismi, Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nün hakemli akademik dergisi olan fe dergi’ den (feminist eleştiri dergisi)[1] esinlenerek hayatın, gündemin, edebiyatın “Feminist Eleştirel Hali” anlamına gelecek şekilde belirlenmiştir. Bu anlamda Fe Hâli, akademik bir yayın sitesi olmamakla birlikte, sitenin KaÇe (Kadın Çalışmaları bölümü için kullanılan kısaltma) ile olan organik bağının her zaman canlı kalması amaçlanır.

Fe Hâli, yazmanın hem sağaltıcı hem de dönüştürücü gücüne olan inançtan doğmuştur. Bu anlamda Hélène Cixous’nun[2]Dişil kendini yaz!”[3] narasını benimseyen sitede, dişil yazın ve bu yazın kültürünün yaygınlaştırılması önceliktir. Bu yüzden içeriklerin olabildiğince yatay, eşitlikçi, dönüştürücü olmasına özen gösterilir. Sitenin, yazmaya teşvik etmek amacıyla, aşağıdaki iki maddeden oluşan sade bir yayın politikası vardır:

Yazının toplumsal cinsiyet merceğinden eleştirel bir karakterinin olması,

Hiçbir tür şiddet söylemi, ayrımcı ve ötekileştirici söylem içermemesi.

Fe Hâli’nde gündeme[4] ve hayatlarımıza dair eleştirel yazıların[5] yanı sıra öykü[6] ve şiir[7] yayınları; Sevgili Günlük[8] başlığı altında serbest yazımın ön planda tutulmaya çalışıldığı iç dökme yazılarına yer verilir. Bunun yanında akademik bir ortaklıktan doğmuş olan Fe Hâli’nde bu akademik ağlar kullanılarak akıllara takılan soruları ilgili konuda çalışan kişilere cevaplatmanın amaçlandığı Anlat Ablam[9] başlıklı bir soru cevap bölümü de vardır. Yayınların yanı sıra, Fe Hâli’nde düzenli olarak çeşitli atölyeler organize edilir. Genellikle önceden belirlenip duyurusu yapılmış olan bir kitap, yazar ya da konu üzerine konuşulan bu atölyeler ile bir zamanların bilinç yükseltme kültürünün sürdürülmesi ve bir aradalık ve ortaklaşma duygularının pekiştirilmesi amaçlanır. Sıkça kitap ve film inceleme yazılarının da yayınlandığı sitede son olarak, KaÇe bağının sürdürülmesi amacıyla KaÇe’liliğe, KaÇe tarihine ve anılarına yer verilen Bizim Tarihimiz[10] bölümü de bulunmaktadır.

Sekiz kişilik bir ekipten oluşan Fe Hâli’nde çalışma düzeni gönüllülük ve dayanışma üzerinedir. Aylık rutin toplantılarda buluşan Fe Hâli ekibinde kararlar, fikir birliği yöntemiyle ortaklaşa verilir ve iş birliği ile uygulanır. Dişil yazın kültürünü benimseyip sürdürmeyi amaçlayan Fe Hâli, yazmanın sağaltıcı ve dönüştürücü gücüne inanan herkesi birlikte dayanışmaya bekler: “Dişil kendini yaz!

Bize https://fehali.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

 

[1] https://cins.ankara.edu.tr/

[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9l%C3%A8ne_Cixous

[3] Cixous H, (1976) The Laugh of Medusa. The University of Chicago Press.

[4] https://fehali.com/category/gundem/

[5] https://fehali.com/category/elestirel-bakis/

[6] https://fehali.com/category/oyku/

[7] https://fehali.com/category/siir/

[8] https://fehali.com/category/sevgili-gunluk/

[9] https://fehali.com/category/anlat-ablam/

[10] https://fehali.com/category/bizim-tarihimiz-kclilik/

Leave a Reply